top of page
Search

Severni Velebit – najbolj dragocen predel Velebita

Razgledi z višine na kvarnerske otoke, pravljični bukovi gozdovi in kot narisan visokogorski apnenčast kraški svet, navdušujejo pohodnike v Nacionalnem parku Severni Velebit. Obiska planinske oaze v hrvaških Dinaridih si ni možno zamisliti brez vzpona na enega izmed vrhov, hoje po Premužićevi stezi in za na konec skoka v morje, ki je v bližini parka.

Razgled iz Planinskega doma Zavižanu Zaradi posebne lepote, raznolikosti pokrajine in širine pogledov, Severni Velebit vsakemu obiskovalcu omogoča, da od tam s seboj odnese nepozabne spomine. Del parka je predstavlja tudi strogi rezervat Hajdučki in Rožanski kukovi – nepregledna množica skalnatih vrhov različnih in nenavadnih oblik, ki ljubitelje narave enostavno očarajo. V parku se nahajajo še botanični rezervat Visibaba, najdišče rastlinskega endema hrvaške sibireje ter Velebitski botanični park. Čaroben bukov gozd Glavna izhodišča za planinske vzpone so planinski dom Zavižan in planinski dom Alan. Iz Zavižanske kotline so označene planinske poti na vrhove kot so Veliki Zavižan in Balinovac. Vendarle, se je najlepše odpraviti po Premužićevi stezi v srce Rožanskih in Hajdučkih kukov.

Žal pa večini očem ostane skrito bogastvo tamkajšnjega podzemnega skalnatega sveta. Do sedaj so v samem središču Rožanskih in Hajdučkih kukov odkrite ter deloma raziskane tudi tri jame, globlje od 1000 metrov. To področje šteje za enega izmed speleološko najzanimivejših delov sveta. Premužićeva steza Za Premužićevo stezo, ki poteka po delu Severnega in Srednjega Velebita, pravijo, da je najlepša pohodniška pot na Hrvaškem. Prične se v bližini planinskega doma Zavižan, konča pa v Baških Oštarijah. 57 kilometrov dolgo pot so domačini izpod Velebita zgradili ročno, brez vsake gradbene mehanizacije, brez uporabe cementa in betona. Dokončali so jo v izjemno kratkem času leta 1933, saj jim je mojstrovini uspelo zgraditi le v pičlih treh letih. Pot je nezahtevna, primerna tudi za otroke in manj vešče pohodnike. Namen gradnje je bil lepote Velebita približati in jih narediti dostopne čim širšemu krogu ljudi. Pot je ime dobila po Anteju Premužiću, gozdarskem inženirju, planincu in zaljubljencu v Velebit, ki je stezo projektiral ter gradnjo tudi osebno organiziral in nadziral. Najlepši in najatraktivnejši del, ki je urejen kot učna pot s številnimi informativnimi tablami, poteka 16 kilometrov znotraj Nacionalnega parka Severni Velebit.

Zaliv Zavratnica Iz gorskega sveta pa še skok na morje, v zaliv Zavratnico, ki ga je UNESCO uvrstil kot del velebitskega parka in na seznam rezervatov svetovne biosfere. Že v začetku 20. stoletja so zgradili sprehajališče ob morju ter stezo z razglediščem nad zalivom. Zaradi svoje lepote je Zavratnica kmalu postala priljubljena tudi za dunajsko in praško elito. Zaliv Zavratnice in razgledna točka nad zalivom je vsekakor vredno obiska. Fotogeničnost kanjona in prelepe barve vode, dišeči smilj, zanimiv tunel na poti, širjave, vidne z razgledišča nad zalivom in glasovi galebov, nam bodo še dolgo ostali v spominu.

Prišel bo čas, ko se bomo ponovno odpravili na Velebit. Čaka nas čudovit razgled iz Velikega Zavižana, najlepši del Premužićeve steza, skok v zaliv Zavratnice, gorsko-morski zrak in seveda dobra volja, ki je sestavni del planinarjenja. Vabljen, da se nam pridružiš. Več o tridnevnem programu, si lahko prebereš TUKAJ.




2,364 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page